Ontdek

Opvallende groeiwijzen

Heel verrassend komt in het voorjaar de groei tot ontwikkeling. Bij Pinus (dennen) verschijnen fraaie kaarsen van waaruit de naalden groeien. De stekelige Picea’s (sparren) krijgen donszachte nieuwe naalden. De frisse voorjaarskleuren steken helder af tegen de naalden van het voorgaande jaar. Soms is er een verrassende verkleuring zoals bij Picea glauca Daisy’s White of Picea orientalis Aureospicata waarbij het nieuwe schot heldergeel tot bijna wit verkleurd.

Kegeldragers

Kegeldrager: dat is de eigenlijke betekenis van het woord ‘conifeer’. Dit is inderdaad de meest kenmerkende eigenschap van deze plantengroep. Robust en groot zoals bij Abies of onopvallend en als kleine bessen zoals bij de Jeneverbes. Voor vogels gelden ze als dankbare voedselbron maar door mensen worden alleen pijnboompitten gegeten. Desondanks zijn deze vruchten soms bijzonder decoratief.

Verkleurende soorten

Sommige coniferen veranderen gedurende het jaar opvallend van kleur. Zo verkleurd Microbiota decussata in de winter naar chocoladebruin. Chamaecyparis lawsoniana ‘Minima Aurea’ verkleurt in de zomer naar helder geel. Thuja occidentalis ‘Fire Chief’ is in de lente oranje, verandert in de zomer naar bronsrood tot dieprood in het najaar. Ook kunnen de jonge scheuten van coniferen verrassende kleuren laten zien zoals bijvoorbeeld Podocarpus lawrencii ‘Red Tip’ die zijn eerst rood en veranderen later naar groen. Er is voldoende variatie en voor elk wat wils.